Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LC

Kdyby nám autor ještě napsal, kolik z jeho příbuzných patřilo mezi těch asi 350000, kteří se konce války nedožili, kolik se jich vrátilo z některého z těch německých rekreačních zařízení se speciálním wellness programem, kolik jich s nadšením vycestovalo za prací do Německa, či jiné země připojené k říši ... pak bych jeho postoj považoval za ještě morálnější. Ne, není to nic, na co bychom měli být hrdí, ale kdo prožil WWII měl na to asi jiný pohled než moralista po více než 70 letech. BTW, nedovedu si moc představit roztomilé soužití se sousedem, který byl v SS a vám se nevrátil někdo z některého německého rekračního zařízení. Z tohoto hlediska považuji řešení, které bylo přijato, za to z těch lepších, pro oba národy.

28 2
možnosti
JP

Nezabýval jsem se problémem, jak situaci vnímali ti, kteří byli nacistickým režimem nějakým způsobem postiženi. Pouze jsem se pokusil poukázat na proces, který do civilizované společnosti nepatří a když už se stal, bylo by záhodno, aby se ta společnost od podobného jednání distancovala, stejně jako to již milionkrát udělali Němci. Stačilo by jednou oficiálně.

3 6
možnosti

Stačí si dát jednoduchou otázku.

"Okupovalo Česko Německo, nebo Německo okupovalo Česko?

No a máte hned morální a politické ospravedlnění k odsunu Němců, kteří se hlásili k Říši, k Německým okupantům a spolupracovali s okupanty.

To vynechávám nenávist k okupantům, která se projevila během divokého odsunu

v souvislosti s koncem války, předchozí vraždění našich vlastenců a skutečnost, že odsun se netýkal Němců, kteří se hlásili k Česku a nespolupracovali s okupanty.

20 0
možnosti
Foto

Karma pane Pavlík.

Zlo je přece jenom jedno!

Kdo nedokáže rozeznat bezpráví, na kterékoliv straně, jak by se zachoval v krizové situaci?

Toho rozeštvávání a podbízení se těm nejnižším pudům v naší zemi je neskutečně moc a to z nejvyšších míst.

10 17
možnosti
DN

Toho rozeštvávání a podbízení se těm nejnižším pudům - to mluvíte o Merkelové?

13 2
možnosti
DN

Jak kolovrátek. Toto řeší česko německá deklarace. Je to minulost a neměla by se znovu otevírat. Ta deklarace za tím měla udělat tečku.

Navíc Merkelice nezmínila konkrétně způsob deportace, ale deportaci samotnou.

14 1
možnosti
JL

A co Hirošima a Nagasaki? Zaplatili Američani někomu v těch měsstech - vesměs civilistům - nějaké odškodnění? Němci povraždili bestiálně ve dvou válkách miliony lidí - odveta přišla - nemá smysl projikovat dnešní hodnoty do historie. Celá Evropa prostě už měla Němců plné zuby - Rusové je rovnou stříleli, my jsme je jen vyhnali.

8 2
možnosti
DN

Představ si, že si trenér a hráč ti nepříjde na zápas, co by jsi udělal?

No to bych ho zabil.

No vidíš, a já po něm jenom vystřelil.

;-D

1 0
možnosti
PK

Nejsem historik a detaily neznám, ale pamatuji si, že odsun byl projednán na setkání pokud si pamatuji v Postupimi. No a další věc je, že sudetští Němci byli přece součástí ČR a jejich kolaborace s Hitlerem by se dala považovat za velezradu,

8 0
možnosti
JW

A co naši Slovenští bratři? Hnali Čechy mnohem hůře v akci Cesi pesi do Prahy. Stali se spojenci Hitlera a rozpoutali po jeho boku 1. září 39 druhou světovou válku přepadením Polska z jihu. 3 divize, nejsilnější Jánošík.

Pozdrav z té doby "Na stráž", je oficiálním pozdravem Kotlebovců. Dnes i DSSS. Proč se tohle nerozpitvává?

10 0
možnosti
JW

Ono je to ještě horší než píšete. Občanství se totiž přidělovalo! Podle Smlouva mezi Česko-Slovenskou republikou a Německou říši o otázkách státního občanství a opce in.: Sbírka zákonů a nařízení státu česko-slovenského (dále Sb. z. a n.), roč. 1938.

Českoslovenští státní občané, kteří měli 10. října 1938 své bydliště v některé obci připojené k Německé říši, nabývají s účinkem od 10. října 1938 německé státní příslušnosti, pozbývajíce zároveň československého státního občanství, jestliže

a)

se narodili před 1. lednem 1910 na území připojeném k Německé říši nebo

b)

pozbyli německé státní příslušnosti dnem 10. ledna 1920 nebo

c)

jsou dětmi nebo vnuky osoby, u které jsou splněny podmínky písmena a) nebo b) nebo

d)

jsou manželkami osob, u kterých jsou splněny podmínky písmena a), b) nebo c).

1 0
možnosti
JW

Ještě dodám, že na stránkách Židovského muzea najdete minimálně stovky žádostí, kdy židovská rodina prosí české orgány, aby jim bylo vyhověno a zůstali v tzv. II. republice. Po účinnosti tohoto zákona byli vyzváni k okamžitému opuštění republiky, i když žili v Praze 60 let a o tom , že mají v Sudetech tzv. domovské právo ( bráno za bydliště) ani nevěděli. To koukali, jak se z nich stali Němci. Stejně tak se ale přidělovalo i Čechům.

4 0
možnosti
PU
Foto

Jsem moc rad, ze tenhle clanek vznikl. Je to sice strasnej blabol, ale aspon se tu rozjede pekna diskuze ;-D

13 2
možnosti
PK

Souhlas. Prvotní byly způsoby jak agresivnímu Německu zabránit další apokalypse, kdy způsobilo nezměrná utrpení lidstvu ve WW1 a WW2. A tam odsuny minimálně politicky patřily, samozřejmě takové akce vyvolají excesy, ztrátu kvalitního obyvatelstva. To nepopírám. Bohužel Angele teče do bot a tak se "snaží" angažovat i zde ...

4 0
možnosti
  • Počet článků 125
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1018x
Chodím po cestách méně prošlapaných, poněkud stranou davům.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy