Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Z dnešního pohledu je to pravda. Ale nedokážu si představit, jak by vypadalo soužití Němců a Čechů, kdyby tady ty 3 miliony Němců zůstaly. Byli by tady bezpochyby utlačovanou a nenáviděnou menšinou a možná by docházelo k daleko horším excesům, než které provázely divoký odsun. Jistou analogii vidím i v rozdělení Československa. Dodnes to někteří hodnotí jako chybu, ale kdo ví, jak by to dopadlo, kdyby se rozdělení zabránilo například nespravedlivým referendem, kdy by o rozdělení rozhodovali Češi i Slováci společně, kde by Češi Slováky (pochopitelně) přehlasovali. Možná by nakonec vzájemné vztahy těchto dvou národů byly daleko horší, než je tomu dnes.

2 0
možnosti
JC

Měli tady zůstat a vychutnat si třeba tu měnovou reformu v r. 1953. Utíkali by jako zajíci a o nějakém vyrovnání by nebylo řeči.

5 1
možnosti
VR

Ale vy pravdu nemáte! Uvádíte nepravdivý výrok, že vysídlen byl každý, kdo se přihlásil k německé národnosti!

9 0
možnosti
JN

To je pravda, také odsunutých nebyly tři miliony, spíše dva. A je nutné chápat, že nálada ve společnosti byla velice silně protiněmecká, což se dá pochopit. Že odsun způsobil obrovskou zaostalost pohraničí je druhá věc.

0 2
možnosti
Foto

Vyjádření Angely Merkel je vrcholně nevhodné a velmi neslušné. Pokusím se vysvětlit proč. Dejme tomu, jako příklad, že máte, vážný, dlouhotrvající krvavý konflikt se svým sokem, ze kterého jste oba vyšli se značnými šrámy.

A tak si jednoho dne sednete, podáte si ruce a uděláte dohodu typu: "Čo bolo, to bolo, terazky sme priatelia". A pár desítek let to takto funguje a věc je k obapolné spokojenosti uzavřena.

Až jednoho dne se váš bývalý sok a nyní přítel dostane do politické nouze a je mu ouzko. No a tak z toho mnoho desetiletí starého a dávno již uzavřeného sporu vytáhne nějaký detail a obviní vás, že váš tehdejší postup neměl morální oprávnění.

Já to tedy považuji za naprosté chucpe nebo taky za příklad rčení "Zloděj křičí chyťte zloděje". A ozvat by se měla především židovská komunita, protože když se místo hojení staré rány znovu rozdírají, tak alespoň pořádně.

11 6
možnosti
Foto

Na vyjádření Merklové není nic nevhodného a ani neslušného. Je to jenom konstatování faktu se kterým každý slušný člověk musí souhlasit. Tvrdit, že těch 35 000 zavražděných Němců( podle našich historiků) na našem území po druhé světové válce je věcí nad kterou nelze zavřít oči a je třeba si to stále připomínat, stejně tak jako Němci si připomínají svoje zločiny.

6 11
možnosti
MD

Velice kratkozraky pohled na svet lidi.

3 0
možnosti
Foto

I22v48a60n 28M71a65r19e14k

22. 6. 2018 7:28

Ano, p. kancléřka má vždy "pravdu" , podle toho to tak i v EU vypadá RvRvRv

5 1
možnosti
JN

No,. s "nepořádkem " v Rusku se to pořád ještě nedá srovnat...:-)

2 1
možnosti
FS

Panu Pavlíkovi připomenu slova E. Beneše ..a oni po něajkém čase,kdy se omlouvali,budou tvrdit,že ono to všechno není jenom jejich vinna, až nakonec půjdou do útoku,že oni vlastně byli tou obětí a my jsme jim ubližovali. Pane Pavlíku,chcete se řadit asi taky mezi ty nynější překručovače dějin? Mezi novodobé kolaboranty?

20 3
možnosti
JP

Milý pane, fakta jsou jasná: vyhnání bylo provedeno na základě kolektivní viny, kritérium byla národnost a nikoliv soudně prokázané zločiny. Došlo k etnické čistce, kdy téměř třetina občanů německé národnosti pozbyla občanských práv a byla vystavena bezpráví. Pokud se domníváte, že těmito fakty překrucuji dějiny, zjistěte si nějaká fakta, která by tato vyvrátila. Obávám se, že Vaše snaha by byla marná a že pouze soudíte na základě emocí podložených pouhými vytáčkami vůči svinstvu.

8 12
možnosti
JV

Konečně dobrý blog k tomuto téma R^

9 10
možnosti
JN

Nesdílím názory blogera, ale souhlas.

0 0
možnosti
Foto

Není nutno si plést německou národnost a německé občanství. Národnost dle sčítání byla kritériem, podle něhož se v r. 1938 řešilo to, jaké oblasti připadnou Německu. Naproti tomu německé občanství bylo kritériem, používaným při odsunu.

2 0
možnosti
JP

Není nutno si plést německou národnost a německé občanství, souhlasím. Proto si to nepleťte. "(1) Českoslovenští státní občané národnosti německé nebo maďarské, kteří podle předpisů okupační moci nabyli příslušnosti německé nebo maďarské, pozbyli dnem nabytí takové státní příslušnosti československého státního občanství. (2) Ostatní českoslovenští občané národnosti německé nebo maďarské pozbývají československého státního občanství dnem, kdy tento dekret nabývá účinnosti." (dekret č. 33/1945 Sb.)

5 4
možnosti
  • Počet článků 125
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1018x
Chodím po cestách méně prošlapaných, poněkud stranou davům.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy