Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JSS

Každý straní tak, jak bylo tehdejší rodině ublíženo nebo prostě nějakým způsobem sice válečně, ale ve zdraví i v životní úrovni přežila.

Jenže tady jde o vyvolání hrůzné války a vraždění a s tímto se smířila i nakonec převážná většina Sudeťáků aktivně nebo byli nahnáni do války a museli vraždit. A pak tady je nedodržený poválečný odsun a to jak z pohledu šmahem Němci - tady manželé oba s německým občanstvím. Stále je problém v tom, jak zjistit antifašistický postoj i takových německých rodin!! Ti pak si mohli vybrat - odejít nebo zůstat a bez perzekucí ! To jsme nezajistili a v tomto je bohužel stále rozpor !

A náležitá omluva jistě náleží k obětem a příkoří z divokého odsunu ! Jinak považujme odsun za rozhodnutí sice nehumální, jenže k rozměru válečných útrap a přímé- volající připojení Sudet. Němců za oprávněný!

2 0
možnosti
Foto

Nabídl bych tento úhel pohledu: sudetští Němci byli odsunuti, protože jejich národ způsobil 2. světovou. Zatímco naši komunisté, kteří tu 40 let způsobili mnohonásobně větší škody a zvěrstva (proti vlastnímu národu), odsunuti nebyli a až na pár drobností nebyl nikdo z nich postižen, zbaven majetku nebo potrestán vězením. Naopak, v klidu a s pěkným důchodem spokojeně prošili podzim života (např. justiční vrah Vaš).

Zde jistě lze namítnout, že ne všichni komunisté se aktivně na oněch zločinech a devastaci země podíleli. To je pravda. Ale ti Sudeťáci také ne všichni.

A o to jde. Odsun byl nespravedlivý vůči těm, kteří měli jen tu smůlu, že měli německé občanství. Nakonec i já se narodil za okupace a můj původní rodný list by leckteré "vlastence" pobouřil. Naštěstí hranice zbytku republiky (protektorátu) vedla nějaký kilometr od domu.

Neblahý příklad pokřiveného náhledu je osud bývalého majitele zámku Hrubý Rohozec. Karel Walderode se považoval za našeho občana, chodil do českých škol a podle některých pamětníků (žel, už asi nikdo nežije) byl oblíben. Za okupace údajně pomáhal lidem, kteří se dostali do maléru. Nicméně, když se projednávala restituce, jeho odpůrci na něho vytáhli, že na zámku vyvěšoval říšské vlajky a že byl několikrát na návštěvě u jakéhosi říšského protektora. (Jistě si dovedete představit, jak by dopadl, kdyby se tomu vzepřel). A zatímco našinci klidně 40 let vyvěšovali vlajky se symboly ideologie stejně zločinné, jako je nacistická a účastnili se kdoví čeho, tak - nic. Majetek jim zůstal a dnes se drze cpou do různých vysokých funkcí.

Spravedlnost měla pořádně zavázané oči, aby se nemusela koukat, jak na každého plat jiný metr.

5 6
možnosti
JH

A dál, pane Dvořáku?

4 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma :-)R^

2 12
možnosti
MC

Proč se mluví jen o odsunu Němců ale nemluví se o odsunu Židů? Churchill dobře věděl že když tyto dva národy zůstanou vedle sebe v Evropě tak je zaděláno na další konflikt tak jako když zůstanou vedle sebe Sudečtí Němci a Češi. Rdši sebral část území Arabům i když dobře věděl že konflikty budou mezi nimi stále, ale hlavně že to bude daleko od Evropy. Do Anglie je nepustil i když jich po válce mnoho nezůstalo. Ten odsun Němců a Židů byl jedinný možný scénář. I když Churchilla jako politika moc neuznávám tak to bylo jedno z mála kdy s ním souhlasím.

0 1
možnosti
JR

J82a60n 93R93á97ž

22. 6. 2018 12:29

Autor se mýlí v základu svého uvažování.

Je st sice pravdou, že při tak zvaném divokém odsunu, a to bylo vskutku vyhnání, který trval "jen" pár pokvětnových měsíců, docházelo k neomluvitelným excesům, pro které není žádné morální, právní ani politické ospravdlnění. Týkal se ale jen relativně malé části Němců, nikoliv tedy tří milonů, jak autor uvádí!

Většina organizovaného odsunu, který se prováděl od září 1948, už proběhla v rámci pravidel vytyčených Postupimskou konferencí.

Ve spojitosti s výrokem Merkelové a některých dalších veřejně činných osobností v Německu, si myslím, že nezbývá aktualizovat to, co se mělo Němcům připomínat: Že utrpěli naprostou válečnou porážku a nemohou se nikdy zbavit odpovědnosti za to, co na sebe uvalili za bezohledný způsob, jakým válku vedli a který vyvolal mnoho utrpení.

(Z Deklarace Postupimské konference)

A odsun byl jedním z důsledků jejich porážky!

PS. Nezapomínejme, že kdyby nebyli Němci poraženi, byli bychom "odsunuti" my!

14 0
možnosti
VB

Týkal se 15-30.000 mrtvých, podle jiných pramenů 100.000-200.000.

0 0
možnosti

Co řekla Merkelová:

"Proto je náš vzpomínkový den věnován obětem uprchlictví a vyhoštění - obětem, protože valná většina těch, kteří prchají, jsou oběti. Němečtí vysídlenci a jejich rodinní příslušníci dobře znají rozsah tohoto pojmu. Vysídlenci byli obětmi, které trpěly hořkou nespravedlností. Ale nesmíme špatně rozpoznat příčiny a účinky. Vysídlení a uprchlictví Němců byly bezprostředními následky Německem zahájenou druhou světovou válkou a nevýslovných zločinů spáchaných během nacionálněsocialistické diktatury. To nicméně nemění nic na tom, že pro vysídlení chybělo jak morální, tak politické ospravedlnění."

Co říká česko-německá deklarace:

"Česká strana lituje, že poválečným vyháněním, jakož i nuceným vysídlením sudetských Němců z tehdejšího Československa, vyvlastňováním a odnímáním občanství bylo způsobeno mnoho utrpení a křivd nevinným lidem, a to i s ohledem na kolektivní charakter přisuzování viny. Zejména lituje excesů, které byly v rozporu s elementárními humanitárními zásadami i s tehdy platnými právními normami, a nadto lituje, že bylo na základě zákona č. 115 z 8. května 1946 umožněno nepohlížet na tyto excesy jako na bezprávné a že následkem toho nebyly tyto činy potrestány."

Já tam moc rozdílu nevidím...

8 0
možnosti
JR

J30a46n 50R98á69ž

22. 6. 2018 12:47

Pronést podobný výrok v napjaté mezinárodně politické atmosféře vyvolané idiotskou německou politikou vůči migrantům, nesvědčí nic dobrého o Merkelové a její politické prozíravosti. Přilila olej do ohně vášní a vyvolala už tak silné protiněmecké nálady u nás i v Polsku.

9 0
možnosti
RK

R40a65d36i37m 16K63a25l51a69s

22. 6. 2018 11:36

Ta věc má dvě stránky. Sám si nemyslím, že odsud byl šťastný a správný, ale ospravedlnění pro něj existuje... A zpětný výklad historie je poměrně populární disciplína, která často přináší značně odlišné výsledky.

4 0
možnosti
PA

P10e49t73r 89A73g11u38l94á56r

22. 6. 2018 11:41

Ta věc má těch stránek ještě víc. Osobně si myslím, že Beneš udělal jen to, co mu dovolili vítězné mocnosti s ohledem na Jaltu.

1 0
možnosti
PA

P77e58t23r 80A84g51u98l40á51r

22. 6. 2018 11:21

Autore, představte si, že vám německy mluvící odvlečou a v lepším případě jen zavraždí milované příbuzné. Jejich krajané prohrají válku a vy s nimi budete žít. Jak vám bude? Každý rok s nimi budete slavit výročí konce války. I když k odsunu dal pokyn Beneš, tak byl důsledkem JAltské dohody. Tam se opět o nás bez nás trozhodlo, že budeme patřit do sféry vlivu CCCP. ŘEkl bych, že z mnoha úhlů pohledu mohou být za odsun rádi.Minimálně ti, kteří se odsunuli do Západního Německa. K těm potom ti ve Východním vzhlíželi se závistí.

8 0
možnosti
PB

P92e40t16r 34B44u70r78i70a31n

22. 6. 2018 12:00

Na Jaltě se o nás nejednalo. Jen o Polsku, kde Stalin přislíbil, že se Polákům nebude mstít a že tam nenainstaluje uměle komunistickou vládu. Oboje porušil. V době jednání na Jaltě měl už Stalin povolení od naší exilové vlády k osvobození celého Československa (o překročení hranic se žádalo). Uvědomme si, kdy bylo SNP.

1 0
možnosti
VB

Máte pravdu.

Kdyby platilo zub za zub, oko za oko, tak hrdost na odsun, na krutosti a vraždy z české strany negují zvěrstva nacistů. Jestliže neuznáme naše viny a nepožádáme o odpuštění za poválečné události, nemáme právo mluvit o zločinech Třetí říše a vzpomínat na Lidice, Ležáky či Terezín.

Ten kdo schvaluje tyto činy z české strany, nemá právo hovořit o činech nacistů.

Zdroj: https://vilembarak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=463159

3 6
možnosti
TB

Abyste byl aspoň trochu korektní tak musíte oddělit dvě věci - odsun a vraždy civilistů. O tom druhém snad nikdo soudný nepochybuje, že to bylo politováníhodné a že se to mělo vyšetřovat jako normální kriminální činy. O tom prvním - o odsunu, pak můžete vést debatu, ale optikou doby to bylo prostě nevyhnutelné a správné ;-)

11 0
možnosti
PS

Vašemu článku by se za protektorátu mezi vlastenci říkalo kolaborace.

6 2
možnosti
  • Počet článků 125
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1018x
Chodím po cestách méně prošlapaných, poněkud stranou davům.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy