Jan Pavlík

Hnutí proti působení A. Babiše v politice je žádoucí a správné

9. 02. 2017 22:37:07
V médiích lze již delší dobu pozorovat jakýsi trend či teorii o tom, že vystupovat proti působení A. Babiše v politice je dnes již vyčpělé, nevhodné, kontraproduktivní, svědčící o kriticích fenoménu Babiš, že se jim nedostává

jiných témat, hlavně pozitivních, která by byla vhodnější jako předmět k diskusi, což ve skutečnosti dává za pravdu A. Babišovi v jeho odmítání kritických postojů a přijetí jeho jednoduchých tezí většinovou společností.

Politologové rozebírají produktivitu či kontraproduktivitu konání tradičních politických stran v tomto směru, hodnotí účinnost jejich taktiky a strategie, doporučují zaručené kroky nebo se cynicky vysmívají marnosti jejich snažení v současné situaci.

Co je však příčinou zmíněné marnosti? Domnívám se, že je to nemoc. Nemoc celé společnosti, která zanedbala léčbu maligního nádoru, jenž metastázuje do všech oblastí.

Jak jinak se dívat na situaci, v níž v pozici jednoho z nejdůležitějších představitelů výkonné moci figuruje nahý člověk ve slipech, nahý svými skandály, svou nezřízenou touhou podojit stát o peníze (dnes již pro to máme nový termín "ojebat"), nahý svým lhaním, pomluvami vůči oponentům, nahý svou absencí morálky, podrazy vůči malé a střední podnikatelské sféře, nahý svými estébáckými manýrami, myšlenkovou prázdnotou a zejména neskrývanou snahou zlikvidovat systém parlamentní demokracie záměnou za oligarchický systém východního typu?

Co je to za společnost, která se již smiřuje s tím, že tento nebezpečný člověk se má stát zhruba za rok premiérem nové vlády? Co je to za lidi, kteří jsou schopni poslouchat a snad i uvěřit hospodským žvástům strejce, do něhož se stylizuje, chvástajícím se jak u piva ve čtvrté cenové skupině, žvástům, kterým by se měl soudný člověk vysmát? Jak je možné, že existují politici, kteří sedí s někým podobným ve vládě? Jak je možné, že existují politici, kteří uvažují o tom, nebo se přímo chystají, že začnou s tímto člověkem a jeho družinou kolaborovat? Domnívají se, že je to správné? O tom by se dalo velmi pochybovat. Zajisté vědí, co je správné, pouze tomu moc nevěří a sami sebe i druhé obelhávají báchorkami o tom, že budou-li se aspoň malým dílem na moci podílet, leccos budou moci ovlivnit pozitivním směrem. Do onoho "leccos" zahrňme funkce.

Vidíme dnes, jak pod vlivem dvou kolaborujících stran s hnutím ANO, ČSSD a KDU-ČSL, nám ubývá svobody i s jejich přispěním. Stará obehraná odrhovačka bývalých soudruhů o tom, jak vstoupili do strany, aby mohli něco pozitivního vykonat, jakoby tohle retro mělo opět ohlas.

Úplně se vytrácí z politického života jeden důležitý princip, který by měl mít každý politik ve výbavě. Odpověď na otázku, co je správné, což by měli rovněž politologové zahrnout do svých úvah, nikoliv pouhý pragmatismus, jak něčeho dosáhnout.

V dané souvislosti zní otázka: Je správné, aby Andrej Babiš, který ohrožuje systém parlamentní demokracie u nás, působil v politice na nejvyšších postech? Každému, kdo se nechce octnout v možné budoucí anofertní totalitě by to mělo být jasné. Znamená to zcela zřetelné odmítnutí hrozícího babišismu a všemi demokratickými prostředky proti tomu působit. Je žádoucí, aby se demokratické strany jasně vymezily proti babišismu a důsledně se od něj distancovaly. Je správné vyvinout úsilí k tomu, aby Andrej Babiš z politiky vypadl.

Autor: Jan Pavlík | karma: 28.18 | přečteno: 640 ×
Poslední články autora