Vzestup buranokracie

28. 01. 2016 23:51:14
Anglická vkusová škola 18. století považovala za největší zlo nevkus. Jsme ovšem v českých luzích a hájích v druhém desetiletí 21. století, v období pronikání buranského manýrismu do vysokých institucionálních sfér.

Slova vkus nebo nevkus nám charakterizují smyslové prožitky, které mohou být považovány jako něco nižšího oproti vyššímu rozumovému poznání. Nositelé buranství v nás vzbuzují zejména city a emoce a mnohem méně přispívají k rozumové činnosti. Snad jenom v tom směru, že existují. Přesto přední představitelé naší buranokracie s námi hrají hru, do níž jsme chtě nechtě vtaženi, sledujeme-li třeba jen z povzdálí našeho prezidenta a jeho spojence prvního místopředsedu vlády.

Oba svorně a neomylně působí na vrozené hnací síly lidské psychiky, kterým říkáme pudy a stejně tak na cítění, které se přetlačuje s myšlením, tedy s rozumem. Projevy prvního z nich jsou dle všeho promyšlené, jejich cílem je na jedné straně imponovat těm, u nichž myšlení není příliš silnou stránkou a rozhodující roli přebírají city, na druhé straně rozvířit negativní city u těch, kteří více přemýšlejí, a proto je zapotřebí jejich myšlení oslabit emocemi, nejlépe je pořádně vytočit. Ten druhý se jeví více jako reagující spontánně, s výrazným citovým zabarvením, což se pozná plynulými přechody s českého jazyka do slovenského a naopak. Přitom si vystačí s překvapivě omezenými a jednoduchými jazykovými prostředky, stále se opakujícími frekventovanými slovy "lež, podvod, podraz, zloděj, krade, nemaká", jež slouží jako ty nejsilnější argumenty.

Je nepochybné, že prezident Zeman v roli provokujícího veřejnost svými buranskými výstupy sklízí jednoznačný úspěch. Média jsou téměř ob den zahlcována jeho eskapádami. Ať pronese jakoukoliv nehoráznost, pitomost nebo nestoudnost, vždy najde spoustu obhájců a vykladačů, přesvědčující veřejnost, že může být na svého prezidenta hrdá a nejspíš se tímto způsobem možná nevědomě snaží změnit vkus lidí, kterým je tento způsob komunikace odpudivý.

U Babiše jakoby stále ještě působila setrvačnost protikorupční revoluce, negativní vnímání vlády Petra Nečase, kdy naše země zdárně překonala nelehké období ekonomické recese a jejíž plody sklízí současná vláda. Zrádná pravice je zaklínadlo, které přes veškeré neplnění slibů, které náš protagonista vypouštěl z úst, je stále účinné, ačkoliv od té doby uběhly téměř tři roky, zatímco neúčinná zůstávají fakta a argumenty, které poukazují na nekalé praktiky i průšvihy oligarchy, mediálního magnáta a zároveň vysoce postaveného politika. Média o nich mlčí.

Jakoby povyk, který způsobují Zemanovy šplechty, tvořil kouřovou clonu Babišovým nekalým činům i skandálům, které se vlastně ani jako skandály nestačí prezentovat, jestliže nejrozšířenější média oněměla. Aby to ticho nebylo tak nápadné, tak ty skandály média zvaná Babišoviny vyrábějí na Babišovy konkurenty a protivníky. A tak můžeme usoudit, že Zeman v této hře hraje roli jakéhosi hlasitého mluvky, která by mu měla zajistit prodloužení jeho funkčního období, zároveň však splácí jakýsi dluh, který musí vrátit svým donátorům z prezidentské kampaně tím, že nás orientuje na východ. Babiš, jakožto mizerný řečník se orientuje poněkud jiným směrem, kde si ovšem počíná velmi akčně a protřele. To jest budování nikoliv státu, nýbrž svého agrofertského impéria parazitováním na dojné krávě zvané Česká republika.

Dívat se na to není pro slabé žaludky. Je zapotřebí poukázat na nevkus těch, kteří se zhlédli a vytrvale podporují dva výtečníky, kteří slouží pouze své nezřízené touze po moci. A nevkus je ostudou nás všech. Snad to někdy pochopí.

Autor: Jan Pavlík | čtvrtek 28.1.2016 23:51 | karma článku: 16.71 | přečteno: 446x

Další články blogera

Jan Pavlík

Vždycky se najde nějaký Hamáček

Chtěl jsem napsat odpovídající výraz, jenomže ono by to v titulku článku asi neprošlo, tak si musím vystačit s nepříliš poetickou metaforou.

12.4.2022 v 17:27 | Karma článku: 15.63 | Přečteno: 567 | Diskuse

Jan Pavlík

Bohorodičko, vyžeň Putina

zaznělo v chrámu Krista Spasitele v Moskvě v roce 2012 před prezidentskými volbami v podání dívčí punkové skupiny Pussy Riot.

9.3.2022 v 18:42 | Karma článku: 20.95 | Přečteno: 359 | Diskuse

Jan Pavlík

Teror ve Sněmovně

Netrpím masochismem, proto také nesleduji hodinové výstupy opozičních poslanců zejména z SPD ve Sněmovně. Nemám na to čas, ani to na rozdíl od ostatních poslanců a novinářů, případně dalších zainteresovaných, dělat nemusím.

16.2.2022 v 18:33 | Karma článku: 18.36 | Přečteno: 541 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Helena Vlachová

Můj syn

Vždy jsem si přála mít tři syny. Jenže člověk míní a Osud mění. Nakonec zůstalo jen při jednom synovi.

19.3.2024 v 6:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka...Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 40 | Diskuse

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 8.26 | Přečteno: 258 | Diskuse

Ján Chomík

U kaderníka

Márne sa snažím spomenúť si, kedy som bol prvýkrát u kaderníka. Je to však pravdepodobne jedna z tých spomienok, ktorú moja pamäť už definitívne pochovala.

18.3.2024 v 18:37 | Karma článku: 5.18 | Přečteno: 87 | Diskuse

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 21.08 | Přečteno: 539 | Diskuse
Počet článků 125 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1018
Chodím po cestách méně prošlapaných, poněkud stranou davům.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

více

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...