Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kam s vakcínami?

Jednoho dne se před branami Lánského zámku objevily nákladní vozy velmi podobné těm, které převážely humanitární pomoc přes hranice Ukrajiny v době, kdy ruští vojáci trávili v příslušné části Ukrajiny dobrovolně dovolenou.

Správce zámku v doprovodu ředitele Jiřího převzali náklad sestávající z beden s nápisem Sputnik V, napsaným v cyrilici, včetně dopisu adresovanému Milošovi. Náklad dobrovolníci, tedy řidiči a závozníci, vyskládali před bránu, nechali si podepsat převzetí, přičemž Jirka neopomněl pod svůj podpis přidat místo havlovského srdíčka požehnaný den.

Pánové se vzápětí odebrali předat dokumenty Milošovi, který byl adresátem, a rovněž měli v úmyslu zjistit, co s bednami. Miloš již připraven k ranní siestě s cigaretou seděl v křesle v pyžamovém oblečku s krátkými nohavicemi, neboť v komnatách zámku bylo poněkud přetopeno. Přečetl si krátký vzkaz, který vylovil z obálky: "Napiš zvací dopis."

"Co je v těch bednách?", otázal se Miloš, a když odpovědí mu bylo jen nechápavé kroucení hlavou zleva doprava a zpět, se slovy: "To jste ty bedny nemohli otevřít, pitomci?", vybral z dokumentů fakturu, z níž zjistil potřebné údaje. "Spočítali jste to?", obrátil svůj zrak s pokleslými víčky na pány stojící nad ním. Odpovědí bylo opětné kroucení hlavy zleva doprava a zpět. "Nu, tak to pro jistotu ani nepočítejte," usoudil Miloš smířlivě, "mám to tady rudě na bílém."

"Zavolejte Mynáře!", přikázal. "S tvrdým nebo měkkým?", zeptal se ten v brýlích s andělským obličejem. "Jak to myslíš, dobytku?" Miloš neměl nikdy rád, když ho někdo chtěl trumfnout v oplzlostech. "Přece s tvrdým nebo měkkým i, požehnaný den", hlesl andílek. Miloš naklonil hlavu na stranu a upřel svůj zrak na objekt svého poučného kázání: "Jak jistě víš, hlupáku, že s nějakým zrzavým idiotem nebudu trávit svůj drahocenný čas, zvlášť v situaci, kdy se musím neprodleně obrátit na Vladimíra Vladimiroviče a požádat ho, aby nám nezištně poskytl pomoc s vakcinami proti... proti platbě v dolarech. A Vráťa s tvrdým y to musí ihned vyřídit, to je jeho práce. Tvoje práce je, že to řekneš těm hovadům z novin, že jako jsem já sám, který má vynikající vztahy s Vladimírem Vladimirovičem, se obrátil na Vladimíra Vladimiroviče s žádostí, aby nám poskytl tuto humanitární pomoc. Ty bedny zatím naskládejte do sklepa, snad to nesežerou krysy. Toho tvrdolína s tvrdým už sem nevolej, vyřiď mu to sám. Mám dnes pyžámkový den!"

V tom se ve dveřích objevil Vráťa. "My o vlku a vlk ve dveřích", zvolal radostně Jiří, "požehnaný den, Vráťo! Půjč mi prosím klíč od katedrály, potřeboval bych se pomodlit, aby si někdo chtěl ty vakcíny od Vladimíra Vladimiroviče nechat píchnout, jinak nám to tady sežerou krysy."

Miloš přivítal Vráťu poněkud ponurnými slovy: "Zas nějakej průser?" a obrátil se na svého miláčka s andělskou tváří: "Nu, to není blbý, Jirko, kam s vakcínami? Přímo nerudovská otázka! Kam s nimi?"

Vráťa mu vpadl do řeči: "Právě jsem se vrátil z čínské ambasády, Miloši. Zanedlouho přistane letadlo s humanitární pomocí čínských vakcín v Ruzyni. Máš zorganizovat přivítání na letišti a předtím ještě požádat svého přítele Si, aby ty vakcíny poslal. Samozřejmě grátis za obvyklou cenu plus deset procent, poptávka je velká!"

A tak vznikl problém, co s vakcínami. Sprostý lid si nechtěl nechat píchnout ruskou ani čínskou vakcínu, prý jen tu západní, dokud nebudou ty dvě schváleny jakousi Emou. Propaganda prohnilého západu nese své ovoce. I ti, kteří křičeli, ať se doveze vakcína z Ruska i z Číny, najednou zmlkli. Komunisti se schovávají, je-li řeč na toto téma. Jediný Bureš je ochoten naočkovat svého syna, klidně třeba i na Krymu, když na to přijde, sám už naočkovaný je. 

A nakonec se pánové usnesli na tom, že když ne ruskou nebo čínskou, tak žádnou. A máme po ptákách.

Autor: Jan Pavlík | čtvrtek 4.3.2021 13:16 | karma článku: 17,64 | přečteno: 356x
  • Další články autora

Jan Pavlík

Vždycky se najde nějaký Hamáček

Chtěl jsem napsat odpovídající výraz, jenomže ono by to v titulku článku asi neprošlo, tak si musím vystačit s nepříliš poetickou metaforou.

12.4.2022 v 17:27 | Karma: 15,63 | Přečteno: 571x | Diskuse| Ostatní

Jan Pavlík

Bohorodičko, vyžeň Putina

zaznělo v chrámu Krista Spasitele v Moskvě v roce 2012 před prezidentskými volbami v podání dívčí punkové skupiny Pussy Riot.

9.3.2022 v 18:42 | Karma: 21,14 | Přečteno: 361x | Diskuse| Ostatní

Jan Pavlík

Teror ve Sněmovně

Netrpím masochismem, proto také nesleduji hodinové výstupy opozičních poslanců zejména z SPD ve Sněmovně. Nemám na to čas, ani to na rozdíl od ostatních poslanců a novinářů, případně dalších zainteresovaných, dělat nemusím.

16.2.2022 v 18:33 | Karma: 18,36 | Přečteno: 542x | Diskuse| Ostatní

Jan Pavlík

Láska k nouzovému stavu je nezničitelná

Dnes o půlnoci končí nouzový stav, jehož prodloužení ve čtvrtek 11. února sněmovna neschválila. A hned bezprostředně navazuje další nouzový stav, nově vyhlášený, kterým vláda vyhověla žádosti hejtmanů,

14.2.2021 v 19:02 | Karma: 22,87 | Přečteno: 512x | Diskuse| Ostatní

Jan Pavlík

Nářek nad nouzovým stavem

Ach, nechte mě zemřít, ach! Zadám ještě alespoň 58 znaků a pak už mě snad ten perex přestane otravovat a propustí můj naléhavý nářek k uším všech, ke kterým se dostane.

12.2.2021 v 15:16 | Karma: 12,42 | Přečteno: 677x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, i když pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 125
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1018x
Chodím po cestách méně prošlapaných, poněkud stranou davům.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy