Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Palach dnes

Obávám se, aby se letošní 50. výročí úmrtí Jana Palacha nezvrhlo podobně, jako se zvrhly loňské "oslavy" výročí okupace sovětských vojsk v roce 1968. Jakoby bylo co oslavovat. A bohužel, ani v tomto roce, 51 let po okupaci 

Československa našimi bývalými rudými bratry, 50 let po zoufalém činu Jana Palacha a 30 let po pokusu vytvořit standardní demokratický právní stát, nemáme důvod se opíjet uspokojením.

Netroufám si čin Jana Palacha jakkoliv vysvětlovat či zkoumat nebo odhadovat motivace, které ho vedly k vyhrocenému demonstrativnímu aktu sebezničení. Jan Palach se stal pro mě symbolem. Symbolem skutečnosti, že totalitní režim, který si náš národ vlastní vinou nechal po II. světové válce vnutit, byl odporný a hnusný, za druhé symbolem toho, že kolaborace s takovým režimem, v němž si lidé nechávají křivit charaktery, je stejně hnusná a odporná, a proto tehdy mladý člověk upozornil drastickým způsobem, v jaké realitě jsme žili a jak ta realita může pokračovat. Za třetí se stal Jan Palach symbolem odporu vůči totalitní moci projeveném v tzv. Palachově týdnu v roce 1989, kdy vzpomínkové akce na Václavském náměstí, místě Palachova činu, byly brutálně potlačeny. A právě v onom roce 1989 se zdálo, že ta třetí symbolika po zhroucení bolševického systému bude mít navrch, protože jsme projevili touhu zařadit se po bok civilizovaných zemí a tuto touhu začali prakticky uskutečňovat. Jistě s mnoha nedůslednostmi a chybami.

Ovšem dnes je situace podobně nevábná jako v roce 1969 nebo před rokem 1989. Mnohým se stýská po otroctví, protože je to pohodlnější než se starat sám o sebe a svou rodinu. Tehdejší kolaboranti zvedají hlavy, protože jejich hříchy jsou vyhandlovány za odpustky všeobecnou relativizací hodnot nebo přímo záměnou za pahodnoty. Demokratický systém, který byl budován do roku 2013, je již šestým rokem degradován na systém, v němž vládne oligarchie a buranokracie. V čele vlády máme bývalého komunistu, agenta Státní bezpečnosti, miliardáře podezřelého z podvodů, krácení daní, zneužívání dotací. Základní princip demokratického systému - dělba moci - tato osoba systematicky demontuje, výkonná moc je zcela pod jeho vlivem a vlivem komunistů, zcela nezakrytě usiluje o zásadní vliv v justici a policii. Je totiž trestně stíhaný. To už právní stát pláče. Vláda hodlá zdanit církevní restituce bez ohledu na skutečnost, že jde o neústavní krok. Slibné nakročení k bezpráví. Jako majitel mediálního impéria předseda vlády ovlivňuje mediální scénu ve svůj prospěch. K tomu má kumpána, který podobně jako předseda vlády pohrdá ústavou, pravidly, který navíc poškozuje Českou republiku tím, že se chová jako lokaj východních velmocí, které mají zájem na oslabení Evropy, tedy našich spojenců. Lež obou výtečníků je jejich nejčastějším komunikačním prostředkem.

A k tomu naše elity mlčí. Přiznám se, že nevím, kdo to je, kde jsou, ani zda existují. Ale možná jsou to ti, kteří kárají kritiky, že antibabiš není program, čímž dávají najevo, že program je zřejmě babišismus. A babišismus okořeněný zemanismem se tady čím dál víc roztahuje, což těm elitám poněkud uniká.

Vzpomínka na Jana Palacha má jistě opodstatnění a je důležitá. Měla by ovšem znít v kontextu dnešní doby, že to, jakou symboliku tehdy podnítil Palachův čin, je dnes zcela aktuální a že jsme skoro tam, kde jsme byli před třiceti lety. Nemáme v tomto roce co oslavovat a prázdné fráze jenom zakrývají podstatu stejně jako falešné kytice od pokrytců, které právem končí v koši. 

Autor: Jan Pavlík | neděle 13.1.2019 20:13 | karma článku: 18,39 | přečteno: 547x
  • Další články autora

Jan Pavlík

Vždycky se najde nějaký Hamáček

Chtěl jsem napsat odpovídající výraz, jenomže ono by to v titulku článku asi neprošlo, tak si musím vystačit s nepříliš poetickou metaforou.

12.4.2022 v 17:27 | Karma: 15,63 | Přečteno: 571x | Diskuse| Ostatní

Jan Pavlík

Bohorodičko, vyžeň Putina

zaznělo v chrámu Krista Spasitele v Moskvě v roce 2012 před prezidentskými volbami v podání dívčí punkové skupiny Pussy Riot.

9.3.2022 v 18:42 | Karma: 21,14 | Přečteno: 361x | Diskuse| Ostatní

Jan Pavlík

Teror ve Sněmovně

Netrpím masochismem, proto také nesleduji hodinové výstupy opozičních poslanců zejména z SPD ve Sněmovně. Nemám na to čas, ani to na rozdíl od ostatních poslanců a novinářů, případně dalších zainteresovaných, dělat nemusím.

16.2.2022 v 18:33 | Karma: 18,36 | Přečteno: 542x | Diskuse| Ostatní

Jan Pavlík

Kam s vakcínami?

Jednoho dne se před branami Lánského zámku objevily nákladní vozy velmi podobné těm, které převážely humanitární pomoc přes hranice Ukrajiny v době, kdy ruští vojáci trávili v příslušné části Ukrajiny dobrovolně dovolenou.

4.3.2021 v 13:16 | Karma: 17,64 | Přečteno: 356x | Diskuse| Ostatní

Jan Pavlík

Láska k nouzovému stavu je nezničitelná

Dnes o půlnoci končí nouzový stav, jehož prodloužení ve čtvrtek 11. února sněmovna neschválila. A hned bezprostředně navazuje další nouzový stav, nově vyhlášený, kterým vláda vyhověla žádosti hejtmanů,

14.2.2021 v 19:02 | Karma: 22,87 | Přečteno: 512x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 125
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1018x
Chodím po cestách méně prošlapaných, poněkud stranou davům.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy