Babiš je kýč

15. 08. 2017 17:06:44
Zdá se dost nepochopitelná skutečnost, že člověk s tolika skandály, s projevy, které ho řadí do společenského suterénu, člověk, o něhož se zajímají orgány činné v trestním řízení, lhář a podvodník, který uráží bez důkazů

a argumentů své konkurenty v podnikání nebo politice, má ještě dostatek příznivců, kteří mají potenciál ho vynést s jeho hnutím do čela politické scény. Jak je to možné?

Občas slyšíme a čteme, že velkou zásluhu na tom mají jeho poradci v oblasti PR, kteří se často těší svému hodnocení s přívlastkem geniální. Uvědomíme-li si ovšem, že tito PR machři nejsou nic jiného než výrobci kýče, neboli kýčaři, bublina splaskne. Vyrobit kýč předpokládá sice určitou řemeslnou dovednost, ale vymyslet ho umí i ten, kdo neví, co to je.

Kýč je jakýsi pokleslý fenomén, který se může tvářit jako umění, kterým není. Pojem se dá aplikovat také do politiky. Z literatury o kýči víme, že jev takto označený musí mít tři atributy, aby splňoval předpoklad být takto pojmenován. Jsou jimi téma, které je všeobecně považováno jako krásné a má silný emotivní náboj, dále okamžitá identifikovatelnost tématu a konečně stvrzení toho, co si každý myslí. Další podmínkou je pak defektnost tohoto jevu, který se projevuje jako kýč. (T. Kulka)

Zkusíme si proto na ukázku dosadit pouhé tři podoby, kterými se v médiích prezentuje pan Babiš. V neposlední řadě jako ten, který chce vymýtit korupci a chce se do toho pustit se vší vervou. Téma krásné pro dychtící po spravedlnosti (kdo by nechtěl, aby se spravedlnost prosadila), vzbuzující emoce vůči provinilým, identifikovatelné okamžitě a jednoznačně přijatelné pro každého. Defektnost se může projevit až později, když se provalí, že dotyčný pan Babiš je obtížen podobnými skandály. Ty jsou však jeho kýčařským týmem vzápětí transformovány do následného nového kýče, kdy je z pana Babiše oběť, proti které se všichni spikli, oběť pronásledovaná, štvaná svými nepřáteli, kteří nic nedělají, jenom kradou. Kampaň, účelovka, známe to ze všech stran. Tato oběť je zároveň workoholikem, který nespí, jenom sní a maká pro dobro lidí. A lidé mají rádi ty, co chtějí pro ně dobro, zastávají se pronásledovaných a rádi se spolehnou na někoho, kdo jim slibuje když ne modré z nebe, tak aspoň ráj na zemi.

A můžeme vybrat třetí kýčovitý obrázek z dílny profesionálního kýčového týmu pana Babiše, který představuje ten příjemný člověk z lidu, močící vedle tojtojky, svěřuje se na sociálních sítích se svými soukromými radostmi i starostmi, nechává si poradit, zda vousy či bez vousů, co Monika a co děti, zdali mají si kde hrát? Pak zas někde poklábosí s lidmi, kteří se octnou na nějakém festivalu, natočí dětem zmrzlinu bez účtenky nebo podaruje mnohé koblihou či Kosteleckou uzeninou. Téma lidumila snad zahřeje každého, každý to chápe a každý to umí ocenit.

O kýči se ví docela dost, například skutečnost, že kýč znamená emocionální útok na člověka, že kýč zjednodušuje, zjednoznačňuje, banalizuje a ve svých důsledcích ohlupuje. (Nechť si každý připomene známé výroky pana Babiše).

"V době, kdy je politika infúzně napojena na média masové komunikace, stává se kýč též nedílnou součástí politiky. Nejdůležitější vlastností dnešního politika není jeho moudrost, morální integrita, vzdělání či organizační schopnosti, ale jeho image: jeho mediálnost a schopnost telekomunikovat klíčové myšlenky (či nemyšlenky) co nejpočetnějšímu publiku." (T. Kulka - Umění a kýč, Torst 2014)

Je proto dobré vědět a znát, co je to kýč.

Je taky dobré si uvědomit, že populismus a kýč jedno jsou.

A je dost potřebné si uvědomit, že Babiš je kýč, který předstírá, zjednodušuje, banalizuje a ohlupuje. Kýč, který tuto společnost vede k úpadku. Není na to sám, má k tomu své placené kýčaře, kteří ten úpadek konstruují.

Autor: Jan Pavlík | úterý 15.8.2017 17:06 | karma článku: 31.10 | přečteno: 879x

Další články blogera

Jan Pavlík

Vždycky se najde nějaký Hamáček

Chtěl jsem napsat odpovídající výraz, jenomže ono by to v titulku článku asi neprošlo, tak si musím vystačit s nepříliš poetickou metaforou.

12.4.2022 v 17:27 | Karma článku: 15.63 | Přečteno: 567 | Diskuse

Jan Pavlík

Bohorodičko, vyžeň Putina

zaznělo v chrámu Krista Spasitele v Moskvě v roce 2012 před prezidentskými volbami v podání dívčí punkové skupiny Pussy Riot.

9.3.2022 v 18:42 | Karma článku: 20.95 | Přečteno: 359 | Diskuse

Jan Pavlík

Teror ve Sněmovně

Netrpím masochismem, proto také nesleduji hodinové výstupy opozičních poslanců zejména z SPD ve Sněmovně. Nemám na to čas, ani to na rozdíl od ostatních poslanců a novinářů, případně dalších zainteresovaných, dělat nemusím.

16.2.2022 v 18:33 | Karma článku: 18.36 | Přečteno: 541 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 20.95 | Přečteno: 297 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.36 | Přečteno: 440 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 855 | Diskuse

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.78 | Přečteno: 603 |

Petr Kubík

Jak dohnat západ?

Každý z nás, ať už je jakéhokoliv věku, už nejspíše někdy slyšel slavné a opakované heslo - dohnat západ.

17.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 2793 | Diskuse
Počet článků 125 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1018
Chodím po cestách méně prošlapaných, poněkud stranou davům.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

více

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...