Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zrušit prezidenta

Já vím, že funkce prezidenta je významná pro babičky, tetičky, strejdy a všechny uražené a ponížené, kteří by chtěli k někomu vzhlížet, někoho bezmezně obdivovat, od někoho slyšet právě to, co slyšet chtějí, a také se někomu

uklonit, proč ne, vždyť je to ten první a jedinečný vyvolený. Dnes již nevěříme, že trůní ve své funkci z Boží milosti, ostatně není to funkce dědičná, jenom zlí jazykové si neodpustí jedovatou slinu, že náš nejvyšší se tam vyšplhal z Božího dopuštění.

Ale kolik z vás si dalo tu práci, aby si přečetlo pravidla, jimiž se pan prezident musí řídit? Hned na začátku se dozvídáme, že prezident není odpovědný z výkonu své funkce. Dál už to číst nemusíte, tady je jasně řečeno, může si dělat, co ho napadne. Ať se právníci vztekají, že je to jinak, a vysvětlují svými podivnými myšlenkovými zákrutami, že výklad této sentence je zavádějící. Na tom se s nejvyšší pravděpodobností shodnou všichni, ale každý to stejně vyloží jinak. Přestože jsou dle všeho vzděláni v oboru, vůbec je nenapadne, že v té ústavě prezidentovi dali návod k tomu, že nemusí dělat vůbec nic. On tam má sice jakési pokyny, že by měl jmenovat a odvolávat předsedu a další členy vlády (jaký smysl by měla vláda, kdyby ji jmenoval a hned zase odvolal), svolávat zasedání Poslanecké sněmovny (jakoby si to ve sněmovně neuměli zařídit sami), et cetera et cetera. Ale musí tomu tak být? Nemusí, pan prezident není za svou funkci odpovědný. Může se tak obrazně řečeno válet za pecí jako ten hloupý Honza z pohádky a pak si třeba trochu zavandrovat a ucházet se o nějakou ruskou nebo čínskou princeznu. A dnes už ani není nutné, aby to byla princezna, může to být docela klidně chlap, s kterým se bude při setkání objímat a líbat z úst do úst.

Z jiného úhlu pohledu si soudný člověk uvědomí, že ten prezident může být klidně nezodpovědný, ústavní právo mu to zaručuje. A to je opět zcela jednoznačný návod k tomu, aby se nezabýval problematikou, která má sloužit k udržení integrity společnosti, ale dává mu naprostou volnost v jeho konání, on se může zabývat výhradně svými osobními záležitostmi, jak si vyřídit účty se svými oponenty, jak někoho urazit, jak někoho pomluvit, jak si zajistit z moci svého úřadu kampaň pro své další působení, neboť ústava mu umožňuje, aby byl zvolen z Božího dopuštění dvakrát po sobě.

A nakonec, ten člověk sice nemusí nic, ale může docela hodně, jelikož reprezentuje stát na mezinárodní úrovni, může tedy dělat ostudu kdekoliv. Omezen je pouze okolností, zda je do některé konkrétní země zván. Ale na světě už to tak chodí, že když není zván do některé konkrétní země, aby tam neudělal ostudu, tím spíše je zván do jiné země, kde si produkci ostudy může užívat v hojné míře. Kromě toho ostudu nemusí vyvážet do zahraničí, ve svém sídle má dost prostředků k tomu, aby ji šířil také odsud. Nicméně ostuda není až natolik závažná, k tradici našich prezidentů patří, že je to vcelku běžná věc. Ohlédneme-li se do historie, budovatelů ostud v roli prezidenta mezi nimi byla výrazná přesila. Horší je pak páchání škod na národu a v tom jsou si ti, kteří nesli prapor či trenýrky znázorňující z ostudy kabát, vcelku rovni, i když někteří jsou si v tom rovnější.

A proto chraňme se prezidentů, zrušme je, a když se je nepodaří zrušit, nevolme je. Dnešní průzkum by zcela jistě potvrdil tezi, že jsou známy osoby, které by o funkci prezidenta stáli, ale v žádném případě se na ni nehodí, zatímco o vhodné osobnosti nikdo vlastně neví. A babičky, tetičky, strejdové i všichni uražení a ponížení nechť si najdou jiný objekt, ke kterému by mohli vzhlížet.

Autor: Jan Pavlík | neděle 28.2.2016 19:08 | karma článku: 20,11 | přečteno: 491x
  • Další články autora

Jan Pavlík

Vždycky se najde nějaký Hamáček

Chtěl jsem napsat odpovídající výraz, jenomže ono by to v titulku článku asi neprošlo, tak si musím vystačit s nepříliš poetickou metaforou.

12.4.2022 v 17:27 | Karma: 15,63 | Přečteno: 571x | Diskuse| Ostatní

Jan Pavlík

Bohorodičko, vyžeň Putina

zaznělo v chrámu Krista Spasitele v Moskvě v roce 2012 před prezidentskými volbami v podání dívčí punkové skupiny Pussy Riot.

9.3.2022 v 18:42 | Karma: 21,14 | Přečteno: 361x | Diskuse| Ostatní

Jan Pavlík

Teror ve Sněmovně

Netrpím masochismem, proto také nesleduji hodinové výstupy opozičních poslanců zejména z SPD ve Sněmovně. Nemám na to čas, ani to na rozdíl od ostatních poslanců a novinářů, případně dalších zainteresovaných, dělat nemusím.

16.2.2022 v 18:33 | Karma: 18,36 | Přečteno: 542x | Diskuse| Ostatní

Jan Pavlík

Kam s vakcínami?

Jednoho dne se před branami Lánského zámku objevily nákladní vozy velmi podobné těm, které převážely humanitární pomoc přes hranice Ukrajiny v době, kdy ruští vojáci trávili v příslušné části Ukrajiny dobrovolně dovolenou.

4.3.2021 v 13:16 | Karma: 17,64 | Přečteno: 356x | Diskuse| Ostatní

Jan Pavlík

Láska k nouzovému stavu je nezničitelná

Dnes o půlnoci končí nouzový stav, jehož prodloužení ve čtvrtek 11. února sněmovna neschválila. A hned bezprostředně navazuje další nouzový stav, nově vyhlášený, kterým vláda vyhověla žádosti hejtmanů,

14.2.2021 v 19:02 | Karma: 22,87 | Přečteno: 512x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 125
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1018x
Chodím po cestách méně prošlapaných, poněkud stranou davům.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy