Jan Pavlík

Konspirační teorie

11. 12. 2015 0:28:24
Konspiračními teoriemi je dnešní virtuální svět oblepen podobně jako byly za normalizace polepeny všelijaké plochy socialistickými hesly nebo komunistickými symboly a hlavami. Zřejmě tyto teorie provázejí společnost od nepaměti,

v naší paměti ovšem může stále ještě být uložena dnes již téměř zapomenutá teorie o mandelinkách bramborových z USA, které nám měly zničit úrodu brambor, teorie dosti připitomělá. Můžeme si však pamatovat jiné teorie, např. tu o nepřátelích socialismu, zaprodaných prohnilému Západu, které postihovaly lidi nepohodlné tehdejšímu normalizačnímu režimu. Šlo o poměrně primitivní výklady, kterým snad nikdo nevěřil, tehdejší režim totiž hrál se společností hru, které říkají psychologové koluze, při níž se obě strany vzájemně obelhávají a žádná z nich to druhému nepřizná. Dnes v čase překotného víru událostí je svět zahlcen různými konspiračními teoriemi, které se množí geometrickou řadou. Každá taková teorie má své původce, a sice nevěřící, kteří zaujímají k oficiálně potvrzeným zprávám stanovisko stejné jako ateisté k víře, a zároveň věřící, že to muselo být jinak. Rozvíjejí pak tvrzení nebo jim věří, těm, která často nejdou potvrdit ani vyvrátit, ale která se údajně mohla stát. Věří v myšlenku, že za vším stojí nějaká skrytá skupina zloduchů, kteří chtějí ovládnout svět a podrobit si lidstvo, věří ve zlé úmysly těchto neviditelných aktérů.

Dnes jsme svědky hromadného exodu uprchlíků ze zemí Blízkého východu a ani tento jev není prost konspiračních teorií. Jedna z nich praví, že tato migrace je řízena kýmsi vlivným a ukrytým za účelem oslabení Evropy a jejího ovládnutí islámem. Ve stínu tohoto tvrzení ovšem číhá někde za bukem prohnilý Západ ztělesněný strašidlem USA. Oficiální verze vysvětluje uprchlickou krizi válkou odehrávající se na území Sýrie a Iráku a dalšími doprovodnými jevy. Pro dnešního člověka, zahlceného informacemi protichůdnými, mimoběžnými i fantastickými, je dost obtížné se v této směsici zpráv orientovat, rozhodně obtížnější než v době normalizační před čtvrt stoletím, kdy jsme věděli, že co hlásá tehdejší strana a vláda, je zpravidla lež. Je proto důležité zachovat chladnou hlavu, nepodlehnout hysterii a zaměřit se na objektivní fakta, která jsou ověřitelná a zodpovědět si otázky, které se v dané situaci nabízejí.

Máme-li trochu povědomí o válce na území Sýrie a Iráku, víme, že zde v bojují různorodé skupiny mezi sebou. Tzv. Islámský stát, syrská opozice, vojsko režimu presidenta Asada, Kurdové, Jezídové a kdoví kdo ještě, že bojují mezi sebou zejména muslimové různých směrů. Víme, že na tomto území operují Rusové, Američané, zájmy zde má Turecko, Saúdská Arábie a další. Víme, že toto válečné území je totálně rozvrácené a nakonec víme, že odtud utíkají lidé, kteří jsou ohroženi na životech. Má někdo zapotřebí konstruovat ještě konspirační teorii o tom, že exodus je řízený? Šel by někdo z našich lidí bojovat v takovém chaosu, kdy není jasné, s kým nebo proti komu bojovat, jak různé chytré hlavy nabádají mladé uprchlické muže? Nevyplývá z těchto faktů, že se tam nedá normálně žít? Jistě není od věci konstatovat, že uprchlická vlna může být pro někoho v jeho geopolitických zájmech příznivá, tomu, kdo má např. zájem na slabé Evropě, kdo chce zvrátit situaci o dvacet pět let tomu nazad. Ale to neznamená, že exodus je z této strany řízen. Zároveň v úvahu přicházejí různé doprovodné jevy, kterými je propaganda islamistů s cílem co nejvíce vystrašit evropské obyvatelstvo, přehnaná vstřícnost Evropy k uprchlické vlně, kriminální činnost převaděčských gangů, problematika přeplněných uprchlických táborů, problematika zvládnutí zatím nekončící vlny, problematika účinné pomoci a zároveň nutnosti zastavit tento příval a skutečnost nezvládání situace ze strany evropských politiků. Těch důležitých věci, které jsou v pořadí, je příliš mnoho na to, abychom se soustřeďovali na pofidérní teorie. A pofidérní je i ta proiislámská vlna, která hrozí, že se za chvíli zvrhne k podobným zvrácenostem, které se odehrávaly v ne tak dávné minulosti proti Židům.

A na závěr otázka: Koho můžeme dnes považovat za elitu národa? Pro mě jsou to všichni dobrovolníci, jejichž jména sice neznáme, ale kteří nezištně pomáhají uprchlíkům ať v krizových místech nebo jiným způsobem. Ti asi na konspirační teorie nemají čas, jelikož ho využívají dost pozitivním způsobem.

Autor: Jan Pavlík | karma: 10.99 | přečteno: 479 ×
Poslední články autora