Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Manipulátoři

Jaksi se nám ten vývoj po roce 1989 zvrátil. Během 23 let směřoval k budování státu na bázi liberální demokracie. Šlo to ztuha, pomalu i rychle, nedokonale, nedůsledně, na jedné straně s chybami, na straně druhé správným směrem.

Dnes jsou stále zřetelnější hlasy, které zpochybňují demokracii jako nefunkční, překonaný systém a vzhlížejí k autoritářským režimům. Politika se stala téměř sprostým slovem z prostého nepochopení skutečnosti, že standardní demokratický politický systém založený na soutěži tradičních demokratických politických stran je rozhodujícícm pro právní jistotu a ekonomickou prosperitu státu, a že opačný trend působí regresivně. Rovněž nepochopením, že soutěžící politické strany se musí dohodnout na zájmech státu, s kterými by se pak měli všichni ztotožnit a hájit je, a že soutěž má probíhat pouze v rovině řešení konkrétních problémů zejména ve sféře hospodářské a vytváření jejích podmínek, nikoliv jako třídní boj všech proti všem.

Naštěstí se naše země stala součástí aliance NATO a společenství Evropské unie, což nás orientuje na Západ, kam jsme chtěli po předešlé neblahé anabázi v rámci kremelského vazalství patřit a nezodpovědné hlasy, které se v současné době zvedají k vystoupení z těchto struktur, stojí stále ještě na periferii politického dění.

Dnes jsme ovšem postiženi Velkou protikorupční revolucí, během níž tradiční demokratické politické strany vlastní vinou i vinou politicky utlumené společnosti utrpěly vážné šrámy a na výsluní se octla nepolitická politika, reprezentovaná schopnými populisty  a manipulátory. Nejúspěšnějšímu z nich, Andreji Babišovi, se zdařila kumulace politické a mediální moci, podepřená vlastnictvím prosperujícího holdingu, proslulého státními a evropskými subvencemi, méně úspěšným byl pak Tomio Okamura, prosadivší se se svou ministranou o počtu devíti členů do poslanecké sněmovny, méně úspěšným proto, že většina jeho straníků jej z jeho strany po krátkém čase vystrnadila, vykonajíc zdařilý puč a původní subjekt se pak rozmnožil na dva další, jeden menší a druhý ještě menší. Současné parlamentní strany tvoří tedy jedno firemní uskupení oligarchy - diktátora, dvě nestandardní ministrany z rozpadlého Úsvitu přímé demokracie, jejichž voliči jednoduššího myšlení se patrně dříve identifikovali se Sládkovými republikány, v klidu přežívající komunisté, s chutí užívajících si výdobytků kapitalismu, standardní sociální demokracie se slabým vůdcem, nesoucí hlavní tíhu odpovědnosti za vládu, trpící komplexem přebujelého státu a čelící intrikám zejména svého koaličního partnera s názvem Ano, prezidenta Zemana i některých vlastních členů, dále kolaborující KDU-ČSL v koalici, v které legitimizuje svou "lidskou tváří" normalizaci poměrů v zemi a dvě slabé opoziční strany se stigmatem zrádné pravice.

Nepříznivá je i zahraničně politická situace, Putinův autoritativní režim a nostalgie jeho vůdce po časech impéria zvaného SSSR, hrozí nebezpečí, že opět vlastní vinou, neboli vinou tzv. kremelské páté kolony a Leninem definovaných užitečných idiotů, hájících různé konspirační teorie, vracejících se ve své rétorice opět k poukazům na prohnilost Západu, přesně tím, čím nás krmili soudruzi komunisté po čtyřicet let a hledajících evropské i křesťanské hodnoty absurdně ve funkční despocii Východu, tam opět spadneme. Nepříznivá je navíc uprchlická vlna z jihu, která v současné době nejvíce zaměstnává Evropu. Takové situace jsou živnou půdou pro manipulátory a populisty všeho druhu. Protikorupční revoluce nám přinesla rozvrat našeho politického systému a Andreje Babiše, imigrační vlna u nás generuje protiislámské tlučhuby a vyšinuté zachránce České republiky, těžící ze strachu lidí před nebezpečím, s kterým se zatím u nás ve skutečnosti ještě nikdo nesetkal.

Poměrně hlasitými manipulátory jsou nyní Tomio Okamura a Martin Konvička. Anabáze Okamury v jeho hnutí Úsvit jej snad již dostatečně zdiskreditovala, takže ten se nyní snaží přiživovat na výrazném tématu, chytlavém v atmosféře hysterie, která u nás stále nabývá na intenzitě. M. Konvička je politický diletant, jehož hlavním tématem je šíření nenávisti vůči islámu jako o absolutním zlu. Je dobré vědět, že tento vysokoškolský pedagog v r 2011 založil organizaci s názvem Czech Defence League (CDL), která navázala na činnost islamofobní English Defence League (EDL) ve Velké Británii, vyznačující se šířením dezinformací o muslimech a islámu. EDL má své následovníky i v jiných zemích, ve Francii, Německu i Norsku, příznivcem Norwegian Defence League byl mimochodem i hromadný vrah A. Breivik. Od EDL se distancují všechna politická uskupení. M. Konvička posléze CDL transformoval do IVČRN (Islám v České republice nechceme) a v nedávné době pro své příznivce založil Blok proti islámu, hnutí, které se netají svými politickými ambicemi. Před pár dny se dohodl na symbióze s jednou z odnoží bývalého Úsvitu, která se nyní profiluje jako nacionalistický strana.

Činnost ústních islamobijců M. Konvičky a jeho girls and boys je poměrně rozmanitá, v poslední době se soustřeďují na pořádání happeningů v různých městech, na nichž straší české občany před pronikáním islámu do ČR (které se stále nekoná). Další činností jsou obsáhlé facebookové diskuse, jejichž pročítání mnohdy může na normálního člověka působit jakoby vykonal pouť pár kilometrů kanály. Oblíbené jsou rovněž nepravdivé informace o muslimech a jejich zvycích a snad až komické argumenty proti islámu, spočívající v citacích z Koránu či hadithů, které interpretují v souladu s ideology Islámského státu. Interpretace různých učených autorit islámu se přitom různí a rozhodně se neshodují s interpretací M. Konvičky, respektive IS. Je totiž známo, že Korán obsahuje různá poselství, která mají obecně platný význam, např. formule na začátku téměř každé súry "Ve jménu Boha slitovného, milosrdného", zatímco jiné verše se vztahují k situaci, která se vztahuje k minulosti, což jsou právě ty Konvičkovci radostně citované úryvky, údajně vyzývajícími k nesnášenlivosti, tvrdým trestům. Nelze popírat, že existují zvěrstva ve jménu islámu, která ovšem páchají fanatičtí fundamentalisté, kterých je velká menšina, nelze však tvrdit, že islám jakožto náboženství ta zvěrstva po lidech požaduje. Je podivné, že vysokoškolský pedagog se shoduje ve své rétorice s rétorikou Islámského státu a šíří stejnou ideologii, i když z opačné pozice. Je to záměr nebo neschopnost orientovat se v problematice? Jistě není snadné porozumět sice složité, ovšem pro tu složitost nejednoznačné problematice. Nezbývá než varovat před manipulátory a falešnými proroky.

 

Autor: Jan Pavlík | pondělí 14.9.2015 22:12 | karma článku: 11,43 | přečteno: 1059x
  • Další články autora

Jan Pavlík

Vždycky se najde nějaký Hamáček

Chtěl jsem napsat odpovídající výraz, jenomže ono by to v titulku článku asi neprošlo, tak si musím vystačit s nepříliš poetickou metaforou.

12.4.2022 v 17:27 | Karma: 15,63 | Přečteno: 571x | Diskuse| Ostatní

Jan Pavlík

Bohorodičko, vyžeň Putina

zaznělo v chrámu Krista Spasitele v Moskvě v roce 2012 před prezidentskými volbami v podání dívčí punkové skupiny Pussy Riot.

9.3.2022 v 18:42 | Karma: 21,14 | Přečteno: 361x | Diskuse| Ostatní

Jan Pavlík

Teror ve Sněmovně

Netrpím masochismem, proto také nesleduji hodinové výstupy opozičních poslanců zejména z SPD ve Sněmovně. Nemám na to čas, ani to na rozdíl od ostatních poslanců a novinářů, případně dalších zainteresovaných, dělat nemusím.

16.2.2022 v 18:33 | Karma: 18,36 | Přečteno: 542x | Diskuse| Ostatní

Jan Pavlík

Kam s vakcínami?

Jednoho dne se před branami Lánského zámku objevily nákladní vozy velmi podobné těm, které převážely humanitární pomoc přes hranice Ukrajiny v době, kdy ruští vojáci trávili v příslušné části Ukrajiny dobrovolně dovolenou.

4.3.2021 v 13:16 | Karma: 17,64 | Přečteno: 356x | Diskuse| Ostatní

Jan Pavlík

Láska k nouzovému stavu je nezničitelná

Dnes o půlnoci končí nouzový stav, jehož prodloužení ve čtvrtek 11. února sněmovna neschválila. A hned bezprostředně navazuje další nouzový stav, nově vyhlášený, kterým vláda vyhověla žádosti hejtmanů,

14.2.2021 v 19:02 | Karma: 22,87 | Přečteno: 512x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  8:38

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 125
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1018x
Chodím po cestách méně prošlapaných, poněkud stranou davům.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy