Opět kvóty

3. 09. 2015 21:29:00
Před časem ministr vnitra Chovanec a jeho soudruzi z ČSSD (nikoliv z NDR) chtěli zavést kvóty v politických stranách, aby tam měli více žen. Potom měl ještě lepší nápad současný ministr ničeho Jiří Dienstbier, který chtěl zavést

podobné kvóty do podnikové sféry. Možná, že panu Dienstbierovi křivdím, neboť bohudík jemu se snad nepodařilo ještě prosadit žádný zdařilý nápad, a že ony kvóty k nám připluly cestou z Evropské komise, kde máme naši komisařku, která aby si své komisařství zasloužila, musela souhlasit se vším, i s tím, s čím by za normálních okolností nesouhlasila a navíc, když se tou komisařkou stala, má za úkol ty věci protlačit kde všude, takže i předmětné kvóty do podniků. Já tyhlety nápady považuji za nemístné, nesmyslné a dokonce pitomé.

Je mi ovšem velmi líto (což není ironie), že zatím jsem se s čelnými osobnostmi naší vlády myšlenkově nesešel ani u dalšího návrhu na kvóty, který inspiroval nedávný počátek uprchlické krize v Evropě. Evropská komise navrhla kvóty pro jednotlivé členy EU, podle nichž by se reguloval příliv uprchlíků ze zemí Blízkého a Středního Východu a severní Afriky mezi ostatní státy tak, aby tíha neležela pouze na těch zemích, které mají vnější hranice v Schengenském prostoru. Tehdy se mnohé státy, včetně ČR, proti kvótám rázně postavily, zformulovaly argumenty, podle nichž dokazovaly, jak tento způsob zavést nelze a návrh odmítly. Vůdci těchto států se oháněli zejména principem dobrovolnosti a vláda ČR podle poučky o nažranem vlkovi a celé koze se doborovolně zavázala místo k přidělené kvótě cca 1600 uprchlíků k počtu 1500, za halasného a nesouhlasného pokřiku zejména různých skupin velkoústních islamobijců. Vcelku typický postoj současné vládní koalice, neschopný řešit problémy ve snaze hrát líbivou politiku na všechny strany.

Příliv uprchlíků narůstal a narůstá, situace je dosti vážná a Evropská unie stále hledá řešení. Ti, kteří jsou nejvíce zasaženi, volají po jednotném postupu celé EU, ti, kteří jsou lidově řečeno za bukem, včetně ČR, mají různé podivné nápady, z nichž vyčnívá snaha vyhnout se problému a nechat ho řešit ostatní. Je to postoj vysoce amorální vzhledem ke skutečnosti, že využíváme všech výhod, které členství v EU přináší. Nyní zejména Itálie, Francie a Německo volají opět po kvótách, neboli přidělování uprchlíků do všech zemi EU podle klíče, který by ČR přidělil něco přes 5000 uprchlíků. Stále se domnívám, že je to velmi malé číslo, během války Čečenců k nám přišlo tehdy snad 4x více Čečenců než oněch pět tisíc potenciálních uprchlíků. Pro islamobijce je důležité zdůraznit, že Čečenci jsou vesměs muslimové. Ti se po ukončení války většinou vrátili do své země.

Nemám dostatek informací, abych byl schopen přiklonit se k řešení, které by mělo situaci zvládnout. Informace mají politici, kteří mají v popisu práce a povinnost řešení hledat a nalézt. Mám k dispozici pouze principy, podle nichž by se měla naše společnost řídit. (Faktem je, že se tím ohání každý, ale často jsou to jen proklamace a skutek by pak utek). Jedním z principů je loajalita. Jako solidní partner a člen EU je naší povinností přijmout zodpovědnost v zájmu celku. Nejodpornější v situaci, kdy je tento celek ohrožen a zeslaben, je volání po odtrhnutí, už jsme si zemi za cizí peníze jakž takž dali dohromady, tak se teď ohlédneme po nějaké další kavce. (Je mimochodem jisté, že ta další kavka by se proměnila ve velkého medvěda). Dalším principem je pomoc lidem v nesnázích, to je jedna z hodnot naší kultury, o kterých se tak hlasitě vyjadřují ty skupiny islamobijců, aniž by si byli schopni uvědomit, že svým halasným odmítáním pomoci prosazují pravý opak. Cílem kulturní společnosti by mělo být eliminovat neřesti a pěstovat ctnosti. Místo pýchy schopnost empatie k utrpení, místo lakomství schopnost dát něco ze svého potřebným, místo hněvu rozvaha, místo lenosti aktivní pomoc, místo bázlivosti víra, naděje i láska.

Takže tentokrát hlasuji pro kvóty a pevně doufám, že naše společnost si nevyslouží pověst prašivého parazita.

Článek byl uveřejněn na portálu blog-kavárna.cz

Autor: Jan Pavlík | čtvrtek 3.9.2015 21:29 | karma článku: 10.01 | přečteno: 484x

Další články blogera

Jan Pavlík

Vždycky se najde nějaký Hamáček

Chtěl jsem napsat odpovídající výraz, jenomže ono by to v titulku článku asi neprošlo, tak si musím vystačit s nepříliš poetickou metaforou.

12.4.2022 v 17:27 | Karma článku: 15.63 | Přečteno: 570 | Diskuse

Jan Pavlík

Bohorodičko, vyžeň Putina

zaznělo v chrámu Krista Spasitele v Moskvě v roce 2012 před prezidentskými volbami v podání dívčí punkové skupiny Pussy Riot.

9.3.2022 v 18:42 | Karma článku: 20.95 | Přečteno: 360 | Diskuse

Jan Pavlík

Teror ve Sněmovně

Netrpím masochismem, proto také nesleduji hodinové výstupy opozičních poslanců zejména z SPD ve Sněmovně. Nemám na to čas, ani to na rozdíl od ostatních poslanců a novinářů, případně dalších zainteresovaných, dělat nemusím.

16.2.2022 v 18:33 | Karma článku: 18.36 | Přečteno: 541 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 26.01 | Přečteno: 448 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.40 | Přečteno: 298 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 518 | Diskuse
Počet článků 125 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1018
Chodím po cestách méně prošlapaných, poněkud stranou davům.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...