Pohádka o Burešovi

15. 07. 2015 22:30:27
"Byl jednou jeden", začínaly často pohádky, které dodnes čtou či vyprávějí svým dětem rodičové i prarodičové a jiní příbuzní a známí, kteří uspávají své nebo cizí ratolesti, když si rodiče chtějí někam vyrazit.

Existují ovšem také pohádky pro dospělé, které nám zprostředkovávají média. A u nich v poslední době už neplatí, že "byl jednou jeden", naopak, od jisté doby víme, že "nebyl jednou jeden" a tohle tvrzení, že dotyčný nebyl, nám požehnají i soudy. Byl jakýsi Bureš? Dnes je jasné i malému dítěti, že nebyl, soud to posvětil, takže i když některé dokumenty praví, že byl, každý si může být jistý, že nebyl. Pohádka o Burešovi musí tedy začínat slovy: "Nebyl jednou jeden Bureš".

Byla by to ovšem dost handycapovaná pohádka, kdyby byla o někom, kdo nebyl. A tak hned po Burešovi se dostává na scénu Babiš. Může se vám zdát, že je to celkem jedno, Bureš nebo Babiš, jméno jako jméno, jenomže Bureš byl fízl, i když ve skutečnosti nebyl (ve smyslu neexistoval) a Babiš fízlem nebyl, zatímco byl (ve smyslu existoval) a stále ještě existuje. Nomen omen. Je to trochu abstraktní pohádka, však taky není určená pro děti. Ten Babiš měl na starosti truhlu, do které ukládal daně a druhou truhlu, do které ukládal dotace, které si vysloužil od státu nebo z Evropské unie a taky ze svých střetů zájmů, které poctivě hlásil pokaždé, když se na to přišlo. Zatímco plnit svou truhlu dotacemi a aktivy ze střetů zájmů se mu dařilo skvěle, s plněním státní truhly to slavné nebylo, ačkoliv makal a nežvanil jako ti ostatní, zejména ti, kteří se zlomyslně pošklebovali nad tím, jak mizerně je ta státní truhla krmena.

Zlí jazykové se vyskytují za všech okolností vždy a všude a Babiš s nimi musel bojovat bez ustání. Argumenty zlých jazyků bývají totiž zákeřné a neštítí se ani pomlouvat věci tak, jak se ve skutečnosti jeví. A v naší pohádce jde přece o to, jak ty věci ve skutečnosti nejsou. Proto musel Babiš vynakládat mnoho energie na boj se zlými jazyky, což mu bralo klid na práci. Jeho nejsilnější zbraní byl však jeho morální profil, jenž mu vypracovala jeho družina ANO, která tento profil rovněž uctívala a jehož kodifikace prostě platila na celé to Babišovské hnutí, zatímco morální profil jeho oponentů byl otřesný a lid to věděl. "Oni lžou a kradou, oni všichni lžou a kradou a já nelžu a nekradu, protože já to nemám zapotřebí". To sděloval lidu bez emocí, klidně a rozvážně. Ale když ho někdy emoce poněkud ovlivnily, pak hřímal: "Oni lžou a kradnú, všetci kradnú, len ja nekradněm a nelžu!", což byla síla.

Kdysi v dětství se mi dostala do ruky pohádková knížka o Leninovi. Pamatuji si z toho jenom jeden příběh, kdy Lenin šel lesem a uviděl mraveniště. Něco ho popadlo a on se zajímal i o toho mravenečka, který se pachtil s jehličím do vršku mraveniště, bylo to vskutku dojemné. Ale k čemu taková falešná sentimentalita, to náš Babiš, sokol jasný, lépe řečeno jeho pohůnci, když jde o jeho právo, s přírodou se nemazlí a nechá zničit třeba celou úrodu obilí, jeho právo je snad právo všech. A tak postříkali celé pole, lány svinstvem, které tu úrodu zlikvidovalo během pár hodin, molodci. To jen kdyby někoho napadlo srovnávat současnou éru zahájenou Velkou protikorupční revolucí s érou započatou Velkou říjnovou socialistickou revolucí. Zatím je ten rozdíl mezi Leninem a Babišem zjevný. Na pohádku o Babišovi a mravenečkovi je ještě dost času, zatím je stále ještě na čem makat.

Článek byl publikován na Blogu-kavárna

Autor: Jan Pavlík | středa 15.7.2015 22:30 | karma článku: 22.57 | přečteno: 694x

Další články blogera

Jan Pavlík

Vždycky se najde nějaký Hamáček

Chtěl jsem napsat odpovídající výraz, jenomže ono by to v titulku článku asi neprošlo, tak si musím vystačit s nepříliš poetickou metaforou.

12.4.2022 v 17:27 | Karma článku: 15.63 | Přečteno: 570 | Diskuse

Jan Pavlík

Bohorodičko, vyžeň Putina

zaznělo v chrámu Krista Spasitele v Moskvě v roce 2012 před prezidentskými volbami v podání dívčí punkové skupiny Pussy Riot.

9.3.2022 v 18:42 | Karma článku: 20.95 | Přečteno: 360 | Diskuse

Jan Pavlík

Teror ve Sněmovně

Netrpím masochismem, proto také nesleduji hodinové výstupy opozičních poslanců zejména z SPD ve Sněmovně. Nemám na to čas, ani to na rozdíl od ostatních poslanců a novinářů, případně dalších zainteresovaných, dělat nemusím.

16.2.2022 v 18:33 | Karma článku: 18.36 | Přečteno: 541 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.15 | Přečteno: 561 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 300 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 526 | Diskuse
Počet článků 125 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1018
Chodím po cestách méně prošlapaných, poněkud stranou davům.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...